Check jij deze keurmerken in de supermarkt?

Ben jij iemand die in de supermarkt uitgebreid het etiket bestudeerd voordat je het product in je winkelmandje gooit? Of kijk je hier totaal niet naar en geloof je het allemaal wel? Het is met zoveel verschillende keurmerken, ingrediënten en voedingsstoffen niet heel gek als je binnen die laatste categorie valt. Tot voor kort lette ik ook totaal niet op keurmerken, al vond ik het wel belangrijk om naar de voedingsstoffen te kijken wanneer ik eens een nieuw product uitprobeerde. In deze blog lees je meer over drie verschillende keurmerken die jij ook zou moeten checken in de supermarkt.

RSPO Palm Oil

what is palm oil zul je je misschien afvragen. Palmolie is een plantaardige olie afkomstig van de oliepalm. Uit de palmvruchten die aan de boom groeien wordt de olie getrokken. Palmolie vindt je terug in een heleboel producten die we dagelijks consumeren. Van voedingsmiddelen als koekjes, chips, pindakaas, saus, cruesli en hazelnootpasta tot verzorgingsmiddelen als shampoo, crème, zonnebrand, scheerschuim, deodorant en lippenbalsem. Vrijwel zeker heb jij dus thuis ook producten staan met deze olie. Vroeger werd veel regenwoud gekapt voor de aanleg van oliepalmplantages, daarom wordt palmolie nog altijd veel gelinkt met ontbossing. Het RSPO-keurmerk (Roundtable on Sustainable Palm Oil) geeft aan dat minimaal 95% van de palmolie duurzaam is geproduceerd. Hier wordt dus gebruikte landbouwgrond voor gebruikt in plaats van het kappen van regenwoud. In Nederland wordt 90% van de gebruikte palmolie gecertificeerd volgens een duurzaamheidsstandaard. Organisaties als EPOA zetten zich hier hard voor in.

Beter Leven

Het Beter Leven keurmerk is ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding “Beter Leven” en 1 ster. Die ster is belangrijk om naar te kijken wanneer je in de supermarkt rondloopt. 1 ster staat namelijk op producten waarbij bij de productie rekening is gehouden met dierenwelzijn. Bij producten met 2 of 3 sterren is daar nog meer rekening mee gehouden. Het liefst wil je dus een product met drie sterren op het logo. Voor de verschillende soorten van het keurmerk gelden de regels voor eieren, kippen, varkensvlees, rundvlees en kalfsvlees.

Fairtrade

Ook het laatste keurmerk in het rijtje, Fairtrade, zal je wel eens voorbij hebben zien komen. Dit keurmerk staat voor voldoening aan de normen voor eerlijke handel. Boeren en telers hebben immers recht op een eerlijk loon en met hun rechten en gezondheid moet goed worden omgegaan. Je vindt dit keurmerk vooral op koffie, thee, chocoladeproducten, fruit en dranken. Vanwege de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid is dit keurmerk erg betrouwbaar.