8 december 2021

De verschillende soorten koffiebonen uitgelegd

2 min read
gemalen koffiebonen

Koffie is één van de meest geconsumeerde drankjes ter wereld. Waar men vaak een lukraak kopje drinkt om de werkdag door te komen, schuilt er veel meer achter de wereld van koffie. Vooral het gegeven dat er verschillende types koffie zijn ontgaat veel mensen. Daarom bespreken we in dit artikel de 4 soorten koffiebonen die er bestaan.

Als eerste hebben we de Arabica koffieboon. Dit is de populairste koffiesoort in Noord-Amerika. Dat komt doordat het minder zuur is en juist een wat zoetere, meer delicate smaak heeft. Deze bonen worden op grote hoogte geteeld en moeten in een gebied staan ​​met een constante regenval en veel schaduw. Ze zijn redelijk prijzig doordat de planten zelf vrij intensief zijn om te kweken.

gemalen koffiebonen

Als tweede hebben we Robusta-koffiebonen. Deze staan op de tweede plaats en zijn het meest populair in Afrika, Europa, en het Midden-Oosten. Deze boon heeft een reputatie door zijn sterke en vaak wat harde smaakprofiel. De plant is veel robuuster dan de Arabica-soorten doordat hij over een erg hoog cafeïne gehalte beschikt. Op jouw kantoor zijn de gemalen koffiebonen waarschijnlijk Robusta-koffiebonen.

Als derde hebben we Liberica-koffiebonen, die zeer zeldzaam zijn. Ze worden geteeld in zeer specifieke klimaten (vaak in Zuidoost-Azië) en de productie is veel te schaars voor boeren om hun activiteiten uit te bouwen om echt de wereldmarkt tevreden te stellen. Liberica-bonen zijn ook uniek in hun aroma en sommigen zeggen dat ze niet alleen rokerig zijn, maar ook fruitig en bloemig.

Tot slot hebben we nog Excelsa. Hoewel de Excelsa-boon recentelijk is geclassificeerd als lid van de Liberica-familie, is hij enorm verschillend van smaak in vergelijking met de Liberica-koffieboon. Net als de Liberica-koffie, vertegenwoordigt het slechts een klein deel van de koffieproductie in de wereld en wordt Excelsa voornamelijk in Zuidoost-Azië verbouwd. Excelsa heeft een zure, fruitige smaak en staat bekend om de kenmerken van zowel donker als licht gebrande koffie. Daardoor beschikt het over een uniek profiel waar koffieliefhebbers vaak naar op zoek zijn.

Dit waren de 4 verschillende soorten koffiebonen die je kan vinden. Wij hopen je goed geïnformeerd te hebben en wensen je alvast een lekker kopje koffie toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *