8 december 2021

Portugese wijn is absoluut het proberen waard

3 min read
Het wapen van Kaatsheuvel

Wanneer je op zoek bent naar een heerlijke, kwalitatief goede maar niet te dure dessertwijn of wijn bij bijvoorbeeld een borrelplankje, probeer dan eens een Portugese wijn. Portugese wijnen zijn één van de betere soorten over de hele wereld en ook nog eens goed betaalbaar. Bestel de wijnen online bij een wijnimport in plaats van bij de slijterij of de wijnwinkel. Hier hebben ze vaak slechts enkele flessen terwijl het aanbod online enorm is. Meer keus en kans dus om jouw favoriete fles Portugese wijn te ontdekken.

De wijndomeinen in Portugal

Wist je dat Portugal is opgesplitst in maar liefst 14 wijnregio’’s!  De Portugese wijn die hier vandaan komen  vallen onder de categorie “Vinho Regional”. Binnen deze regio’s, zijn verschillende DOC’s. DOC staat voor Denominação de Origem Controlada. Hier worden onder strikte wetten en specifieke geografische grenzen, kwalitatieve wijnen gemaakt van de beste druivenrassen. Enkele wijnen gemaakt van de volgende druivenrassen moet je zeker één keer geproefd hebben. De volgende soorten zijn absolute toppers:

  • DÃO; druivensoort uit de koelere binnenlanden niet te dicht bij de Atlantische Oceaan.
  • Lissabon; druivensoort geteeld langs de Atlantische Oceaan dichtbij de prachtige hoofdstad Lissabon.
  • Alentejo; Deze regio is vooral bekend om zijn enorme kurk productie. Ook al wordt maar 7% van Alentejo gebruikt voor wijnproductie.
  • Algarve; In de afgelopen 50 jaar is het aantal wijngaarden in de Algarve dramatisch gedaald, toch is er weer een opmars gaande van heerlijke Portugese wijn.
  • Douro; Op de glooiende terrassen vol wijngaarden langs de Douro Rivier wordt wijndruiven van wereldklasse verbouwd, al eeuwenlang, meestal in de vorm van befaamde dessertwijn Port.
  • Vinho Verde; Deze wijnen hebben een laag alcoholpercentage, frisse smaken zoals perzik en citrus. 

Lees het etiket van de Portugese wijn en vind jouw favoriet!

Mochten de Portugese wijnen je nog onbekend zijn dan is het handig wanneer je het etiket kunt ontcijferen. Hierdoor kun je eenvoudig een goed alternatief vinden voor een wijn uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Zuid Afrika die je vaker gedronken hebt en die tot nu toe jouw favoriet was. Portugese wijnen zijn namelijk een perfect en voordelig alternatief voor de betere wijnen uit andere landen. Vergelijk de druivenrassen en vindt hierdoor een Portugese wijn die vergelijkbaar is met de wijn die jij het liefst drinkt. Het Portugese woord voor duivenrassen is “castas. Dit woord vind je terug op het etiket met daarachter de duivensoort of druivensoorten. Veel Portugese wijnen zijn namelijk een blend van meerdere rassen. Vergelijk de druivenrassen met de rassen die op jouw favoriete wijn staan en vind op deze manier de juiste fles.

Favoriete wijnen uit andere landen vergelijkbaar met Portugese wijnen

Vind je het teveel werk om de druivenrassen te vergelijken? Dan krijg je hier enkele voorbeelden van Portugese wijn die vergelijkbaar zijn met de favoriete wijnen uit andere landen:

  • Is jouw favoriet droge Riesling, Pinot Blanc of droge Chenin Blanc? Kies dan een Arinto of Pedernã.
  • Ben jij liefhebber van Viogner, Torrontes of Rousanne? Koop dan een Fernào Pires.
  • Drink jij het liefst Pinot Gris, Pinot Grigio of Riesling? Bestel dan een fles Alvarinho.

Natuurlijk kun je voor meer informatie ook contact opnemen met de Portugese Wine Import in Abbekerk via telefoonnummer +31(0)622667803 of de Portugese wijn gids bekijken op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *