8 december 2021

Portugese wijnen, waarom heerlijk anders?

3 min read

Portugese wijnen zijn behoorlijk in opkomst. Wijnliefhebbers zullen de unieke druivensoorten, de exquise terroirs, de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de gastronomische veelzijdigheid van het land zeker waarderen. Hier zijn enkele redenen waarom Portugal wijnliefhebbers zal verleiden.

Het aantal druivensoorten

Wijnen hebben de laatste tijd een explosieve groei doorgemaakt in Zweden, China, de VS en elders. Zelfs tijdens de wereldwijde uitdagingen van 2020 hebben Portugese wijnen nieuwe fans kunnen aantrekken. Portugal wordt beschouwd als het land met de meest verschillende druivensoorten. Eigenlijk weet niemand precies hoeveel. In ieder geval zijn het er meer dan 300. Nog niet alle variëteiten zijn geïdentificeerd. Identificatie wordt bemoeilijkt door het feit dat veel druiven lokale namen hebben en het tijd kost om ze te identificeren.

Druivenmelanges in de wijngaard

Oorspronkelijk waren er veel kleine boerderijen met een groot aantal wijnmakers voor Portugese wijnen. Om de risico’s te spreiden, mengden de wijnboeren verschillende druivensoorten in dezelfde wijngaarden. Dit is nog steeds het geval in ongeveer 20% van de Portugese wijngaarden. De trend lijkt ook te zijn dat het aandeel wijngaarden met akkers groeit ondanks hogere productiekosten, aangezien door sommigen wordt aangenomen dat dit systeem de kwaliteit verhoogt. Misschien omdat de wijnstokken natuurlijker groeien dan de grote velden met een enkele druivensoort. Interessant is dat de verschillende variëteiten in het gemengde veld zijn aangepast, zodat de verschillende druiven tegelijkertijd rijpen, hoewel dit niet het geval zou zijn als ze op afzonderlijke velden zouden worden verbouwd.

Druivenmelanges bij het maken van Portugese wijnen

Er zijn maar weinig druiven in de wereld die van voldoende kwaliteit zijn om één enkele kwaliteitswijn te produceren van één enkele variëteit. De wereldwijde trend gaat in het algemeen in deze richting, maar niet in Portugal. Door de rijkdom van de druivensoorten zijn er veel druiven die meer dan voldoende zijn om een ​​goede wijn te maken. Door gebruik te maken van de individuele kenmerken van de verschillende druiven, kan een blend worden gecreëerd waarin de algehele wijn van hogere kwaliteit is. Portugese wijnen zijn bijna altijd blends en wijnen met één druif zijn uiterst zeldzaam.

Druivenpersen

Wie heeft er niet gehoord van vertrapte druiven? Portugal is het land waar de druif nog met echte mensenvoeten wordt geperst in plaats van met druivenpersen. Althans voor Portugese wijnen van uitstekende kwaliteit. De reden hiervoor is dat de druiven voorzichtig met de voeten worden aangedrukt zodat de pitten niet worden vernietigd. Door de zaden te pletten, kunnen namelijk ongewenste stoffen in de nieuwe wijn vrijkomen. Het nadeel is dat het heel hard werken is, vele uren in beslag neemt, duur is en moeilijk is om werknemers te vinden. Op sommige plaatsen zijn menselijke voeten vervangen door robots die voorzichtig druiven snijden.

Klimaat en bodem

Het is gemakkelijk om te denken dat Portugal een mediterraan land is, maar dat is het zeker niet. Hier heeft alleen de Atlantische Oceaan invloed op het klimaat. De Golfstroom bereikt Europa in het noorden van Portugal en maakt het water aan de Portugese kust kouder dan in de rest van Zuid-Europa, wat weer invloed heeft op de wijnen. Ook de bergen in de noordelijke helft van het land en de zuidelijke regio’s zorgen voor meer regenval. Kou en regen hebben de neiging om gezondere Portugese wijnen te produceren met een hoger zuurgehalte. Het feit dat alle bodems in Portugal een lage pH hebben, draagt ​​ook bij aan een betere zuurgraad en frisheid van de wijnen. De bodem varieert echter sterk over korte afstanden, vooral in de zuidelijke regio’s. Dit leidt ertoe dat het microklimaat wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van het wijngebied van Portugal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *