Wat zijn de voordelen van maanzaad

maanzaad

Dit artikel gaat over de voordelen van maanzaad voor onze gezondheid. In plaats van maanzaad wordt ook wel de naam blauwmaanzaad gebruikt. Maar eerst wat is het en waarvoor kan je het gebruiken.

maanzaad

Wat is blauwmaanzaad

Blauwmaanzaad is het zaad van een zogenoemde doosvrucht, namelijk de slaapbol of maanbol. Die wordt officieel de Papaver somniferum genoemd. Uit de maanbol kan opium worden gehaald. Daaruit kunnen vervolgens onder weer heroïne en morfine worden gewonnen. Voor blauwmaanzaad worden echter rassen met een laag opiatengehalte gebruikt. Men kan het dus rustig eten. Tests op het gebruik van opiaten reageren echter wel, als je blauwmaanzaad hebt gegeten. De landen waar het meeste blauwmaanzaad wordt geproduceerd zijn Spanje, Tsjechië en Turkije.

Waar wordt blauwmaanzaad voor gebruikt

In ons land wordt blauwmaanzaad met name op broodjes en brood gebruikt. Dat gebeurt op twee manieren. Het deeg kan in een bak met blauwmaanzaad worden geduwd of het zaad kan er ook overeen worden gestrooid. In Midden-Europa wordt blauwmaanzaad tevens gebruikt als broodvulling, in gebak en deegspijs. Dan wordt het zaad echter eerst gekneusd. Een paar andere toepassingen zijn in muesli, smoothie, salades, pasta- en rijstmaaltijden, soepen en sauzen. Je moet er echter niet teveel van gebruiken, want het heeft een smaak die kan overheersen. Je zal het blauwmaanzaad echter niet gauw in de supermarkt aantreffen. Je zult er dus voor naar een speciaalzaak moeten of online.

Waarom is blauwmaanzaad goed voor onze gezondheid

In blauwmaanzaad zit een redelijke hoeveelheid aan vitaminen, met name vitamine B1. Verder bevat het de vitaminen B5, B11, B6, E, B2 en B3. Blauwmaanzaad bezit verder veel vezels, fosfor, calcium, ijzer, zink, magnesium, seleen, kalium en antioxidanten. Van de mineralen zit er vooral een ruime hoeveelheid mangaan in. Als het zaad eerst wordt gemalen, dan komen de voedingsstoffen meer vrij.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*